Online kalendář

Srpen 2024
33

Srpen je osmým měsícem roku gregoriánského kalendáře. České jméno pochází pravděpodobně od slova srp, což býval hlavní nástroj užívaný v raném zemědělství při sklizni obilí (tedy při žních), žně pak obvykle končily právě v osmém měsíci kalendářního roku.

V původním římském kalendáři (republikánském) byl název tohoto měsíce sextilis („šestý“) a měl celkem 29 dní. Při reformě kalendáře Gaiem Iuliem Caesarem roku 46 př. n. l. získal měsíc sextilis navíc jeden den, takže čítal dohromady třicet dnů.

Při Augustově opravě tohoto kalendáře roku 8 př. n. l., kdy byla upravena určitá nepřesnost v počítání juliánského kalendáře římskými pontifiky, navrhl Senát, aby byl měsíc sextilis přejmenován na augustus na počest reformátora kalendáře. Rozšířený názor říká, že z důvodu, že se nepovažovalo za dostatečně uctivé, aby měsíc pojmenovaný po současném císaři měl méně dní než měsíc pojmenovaný po Iuliu Caesarovi, dostal i měsíc augustus navíc jeden den, který byl následně ubrán z měsíce února, který od té doby má jen 28 (nebo v přestupném roce 29) dnů. Ale jsou některé indicie napovídající, že srpen měl 31 dní už po julianské reformě.

E-semesky.cz je webový portál plný vtipných, zábavných textů a sms přání. Inspirujte se a pošlite vtipné sms přání svým blízkym a udělejte jím úpřimnou radost.

E-semesky.cz jsou tu pro Vás. Hezkých sms přání není nikdy dost.

Nejlevnější elektro na www.najdi-levne.cz