Online kalendář

Září 2024
40

Září je devátý měsíc gregoriánského kalendáře a má 30 dní. Kolem 23. září začíná na severní polokouli podzim (podzimní rovnodennost). Staročeské označení tohoto měsíce bylo zářuj nebo zářij, což znamená „za říje“;[1] odvozování od slunečního záření je pouze lidovou etymologií. Mnoho jazyků převzalo jeho latinský název September (šlo o sedmý měsíc před reformou kalendáře).

V září začíná období podzimní sklizně. Kromě ovoce a brambor dozrává také vinná réva a chmel. Proto se v lidové tradici českých zemích odehrávají v tomto měsíci tzv. sklizňové slavnosti - vinobraní, dočesná nebo pro jižní Čechy typická konopická.

28. září je den sv. Václava. Dnes den státního svátku, do nedávné minulosti den, kdy se v hornatých krajích sváděl dobytek z letních pastvin do vsí k přezimování. V některých oblastech také končila roční služba čeledi a zároveň se uzavíraly smlouvy s hospodáři na příští rok. Na Plzeňsku si čeleď ze svých řad volila chudého krále a královnu, kteří pak se svými "dvořany" obcházeli ves a se zpěvem prosili o dary (vejce, pečivo). Večer se pak v místní hospodě konala z výslužky hostina.

E-semesky.cz je webový portál plný vtipných, zábavných textů a sms přání. Inspirujte se a pošlite vtipné sms přání svým blízkym a udělejte jím úpřimnou radost.

E-semesky.cz jsou tu pro Vás. Hezkých sms přání není nikdy dost.

Nejlevnější elektro na www.najdi-levne.cz